jueves, marzo 06, 2008

Asylrätt, kön och politik

"Jag har en känsla av att de aldrig riktigt lyssnat och försökt förstå mina problem", Sara, asylsökande i Sverige.


Pressmeddelande 2008-03-02

Ny handbok för jämställdhet och asylsökande kvinnors rättigheter

Asylsökande kvinnor har genom åren vittnat om svårigheter att få flyktingstatus när de flytt undan olika former av mäns våld och grov könsdiskriminering. En del har inte betraktas som trovärdiga om de berättat om övergrepp sent i asylprocessen. Andra har, utan att beslutet föregåtts av en noggrann analys av den reella rättssäkerheten för kvinnor, fått avslag med hänvisning till att hemlandsmyndigheterna kan förutsättas ge dem skydd. Bristen på ett genusperspektiv i asylprövningen leder till kvinnor och män inte ges lika förutsättningar till flyktingstatus och skydd i Sverige. Våldsutsatta asylsökande och s.k. papperslösa kvinnor möter också svårigheter att få skyddat boende och stöd på lika villkor som kvinnor bosatta i Sverige.

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar publicerar nu handboken Asylrätt, kön och politik

– En handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter, skriven av Maria Bexelius. Förhoppningen är att handboken ska vara ett praktiskt verktyg för jurister, anställda vid Migrationsverket, migrationsdomstolar och frivilligorganisationer, men även för andra som i arbetet möter kvinnor, ska tillvarata deras rättigheter och vill få en ökad förståelse för hur normer kring kön påverkar möjligheterna att få en rättvis asylprocess, utan diskriminering.


- Det handlar bland annat om att se att kvinnors erfarenheter av förföljelse och politisk aktivitet kan se annorlunda ut än mäns, säger Maria Bexelius, författare till handboken och projektledare vid Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Flyktingdefinitionen måste tolkas ur ett genusperspektiv, i enlighet med såväl UNHCR:s som Migrationsverkets egna riktlinjer om könsrelaterad förföljelse.

Syftet är att bidra till arbetet med att uppnå jämställdhet på politikområdet asyl, och därmed till en asylprövning och process som är i överensstämmelse med Sveriges internationella åtaganden.

I samband med utgivningen av handboken publicerar Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar även ett antal rekommendationer för en jämställd asylprocess.

Etiquetas: , , , , ,